Hoofdstuk 26      In Utrecht

Jacobsplein nummer 11,  daar strijkt Barend in 1929 met zijn vrouw voor een tijdje neer in een woning. 

 

In 1920 heeft barend recht op ouderdomsrente. Hij heeft dit ook gekregen omdat hij dat jaar 65 is geworden. Het bedrag is, omgerekend, € 2,72 per week voor hen samen. Hillegien wordt pas in 1932 65 jaar. O, en nee...u leest het niet verkeerd. Ook heb ik het niet verkeerd geschreven, de komma staat daar goed! 

Barend en Hillegien zijn afhankelijk van hun kinderen, liefdadigheid, de kerk en gewoon nog werken, als dat gaat, wil je brood op de plank hebben en de huur kunnen betalen. 

Er is in deze tijd niets geregeld voor oude mensen en mensen die, door wat voor oorzaak dan ook, niet kunnen werken, geen uitkering geen AOW. Er wordt letterlijk gezegd "kinderen zijn je oudedagvoorziening"

Hoofdstuk 27          1931  einde

ik merk dat ik er tegenaan zit te hikken. Ik heb geen zin om met Barend's verhaal te stoppen. 

Dat gaat ook niet want ik ben nog niet klaar. Dat ben je nooit als je het virus te pakken hebt dat genealogisch onderzoek heet. Ik moet nog een keer naar Assen. Daar liggen nog een paar mooie aktes te wachten. Den-Haag moet ik nog een keer een bezoekje brengen. Terug naar mijn geboortegrond om in het archief te spitten. Ik kan daar vast nog wel wat moois vinden over Barend. En ga zo maar door, het verhaal is nog lang niet af. 

Maar tot nu toe is dit het einde.

Ik moet u vertellen dat Barend komt te overlijden in Utrecht en wel op 2 januari 1931, om 2 uur in de middag.

Zijn doodsoorzaak weet ik niet. Wel weet ik dat hij overlijdt op de Gruttersdijk 13. Hij is 75 jaar geworden wat ik een hele prestatie vindt, vooral nu je weet hoe zijn leven is geweest.

Hij wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara te Utrecht op 6 januari 1931.

Toen ik met de medewerker van de begraafplaats aan de telefoon zat, vertelde deze dat het graf in 1944 is geruimd. Ook zei hij,...... "het was een armen graf"...........Ja dat wist ik wel: arm geboren en arm gestorven.

 

Rechts Gruttersdijk links Hopakker 

Akte van overlijden.

Akte van overlijden 1944. Wat is dit?"Barend, ik hoop dat ik je niet in verlegenheid heb gebracht door de dingen te benoemen die zijn gebeurd. 

Al wat ik wilde is, mensen laten beleven hoe het leven van jou en je gezin moet zijn geweest en al wat er in mij opkomt is alleen maar respect. Respect voor de manier hoe jij en je gezin omgegaan zijn met alle ellende die jullie overkomen is. 

Ik wilde je eren want dat heb je zeker verdiend. 

Wat we kunnen nu wel zeggen:.... Jij hebt geleefd! 


Hoofdstuk 28        Hillegien

Hoe gaat het nu verder met Barend's vrouw zou u denken. 

Nou dat ga ik u dan ook vertellen. Ik ga haar niet overslaan, dat kan niet!

Hillegien is 46 jaar getrouwd geweest met Barend. 46 jaar lief en leed gedeeld.

64 jaar is ze als ze weduwe wordt. Nu staat ze er alleen voor.

Wat opvalt, is dat ze zich nog steeds niet gaat settelen, ook niet nu ze ouder wordt.

Ze verhuist constant.

Aan het einde van de maand dat Barend overlijdt, verhuist ze weer naar de Zuilingstraat 71 in Den-Haag.

Drie maanden later, 27 april 1931, gaat ze terug naar Utrecht en gaat wonen aan de Elisabethsteeg nr. 7. 

27 december 1932 verhuist ze naar de Kemperstraat 5 in Den-Haag, ze gaat inwonen bij haar dochter Johanna Magdalena mijn oma.

Dit is maar voor even iets minder dan een maand, want op 23 januari 1933 verhuist ze weer, nu naar de Hopakker 44 weer in Utrecht.

Vier maanden later 10 Mei 1933 gaat ze even wonen, voor een week, bij haar dochter Maria aan de Hekkelaan 5H in Den-Haag Om op de 18e mei 1933 weer te vertrekken naar de Hopakker 44 in Utrecht.

22 september 1933, vier maanden later dus, vertrekt ze weer. Dit maal naar het Groenewegje 83 in Den-Haag.

Twee maanden later, 23 november 1933, gaat ze weer terug naar de Hopakker.

15 mei 1934 gaat ze wonen aan de Koninginnestraat 9 in Den-Haag, om op 16 juli 1934 weer terug te gaan naar Utrecht om aan de Elisabethsteeg 4 te gaan wonen.

Het zo jammer dat ik niet weet waarom ze zich niet kan of niet wil settelen. Is dit dan toch het "zigeunerbloed" dat kruip?  

 

Dit is dan ook de plaats waar het leven van Hillegien eindigt, Utrecht, aan de Elisabethsteeg. 

Daar overlijdt Hillegien op 5 oktober 1934 om 4 uur in de middag. Ze wordt 67 jaar oud.

Hillegien wordt begraven, op 8 oktober op de R.K begraafplaats St. Barbara te Utrecht.

Dit de zelfde begraafplaats waar Barend begraven ligt.

Zij ze toch weer samen.

 

Overlijdens akte Hillegien Meerman-Van Wijk

Hier eindigt het levensverhaal van 2 bijzondere mensen. Ik hoop dat ik u heb kunnen boeien met dit waargebeurde levensverhaal dat begonnen is in Assen en eindigt in Utrecht. Een levensverhaal met ups en downs. Ik hoop dat ik u een inkijkje heb kunnen geven in het leven van een woonwagenbewoner en stoelenmatter met zijn gezin in de 19 en 20 eeuw die toevallig ook nog eens mijn overgrootvader was. 

 

 

Bronvermelding:

 

http://www.inenomassen.nl/index.html

http://zoekakten.nl/

http://www.delpher.nl/

http://www.oudzoeterwoude.nl/

http://noord-hollandsarchief.nl/

https://www.blokhuispoort.nl/

http://hetutrechtsarchief.nl/

http://denhaag.digitalestamboom.nl